Den mest kjente spanske ost er Manchego, den er en moden og fast sauemelk-ost med en mild smak, slik som vi nordmenn liker. Av interessante ostetyper kan Torta del Casar (fløteost) Cabrales (blåost) og Palmero (røkt ost) nevnes.

En viktig grunn til det store utvalg her i Spania er den store produksjon av melk fra kuer, sauer og geiter.
En annen årsak er landets store regionale forskjeller, herunder klima, geografi og gressarealer,
hver region identifiserer seg med sin egenart.

Vi har i dag valgt 5 forskjellige oste som dere får smaksprøver på:

Tetilla Do.
Den er lett å kjenne på formen – som et sirkustelt – eller et nydelig bryst, med strågul farge,
melkesmak, smør og litt skarp.
Den er myk med luftlommer og kommer fra Galicia hvor kuene gresser langs kystfjellene.

La Cabana
Er en deilig kremost, nydelig lys nesten hvit i fargen, mild og jomfruelig å se på!!!!

Flor Esqueuma
En Manchego som er lett lagret (for Norske ganer) valgt med omhu og etter maaaange smaksprøver,
den er lett for ganen er rik på smaksstoffer og en fornøyelse å kose seg med hva enten det
er som snacks, i en salat eller som fyll til en lille en.

Vi var fast bestemt på å finne en spiselig blåskimmelost – det var ikke lett, men vi fant den:

Azul de Valdeon Picos De Europa 60 dg.
Dette er Spanias svar på Stilton, Roquefort, Gorgonzola. Den er fast pakket i kastanjeblader.
Den kommer fra den lille landsbyen Posada de Valdeòn, deilig sødme laget av ku og geitemelk.
Server den med portvin/sherry og en kraftig rødvin.

Sist men ikke minst har vi funnet en
Rulo de Cabra
- bare en drøm av en Geitost med en fast skorpe og et mykt indre, velegnet til kald servering
(som i dag) men også og ikke mist oppvarmet, på brød, i salat etc., gjerne med en dash
honning på.

Hygg dere med vårt utvalg, er det spørsmål ikke nøl med å kontakte meg etterpå.
Hilsen Jørgen


Tilbake      Hjem

Verdens mest produserte ost er Cheddarost som opprinnelig stammer fra England, i dag produseres den over hele verden.

Kvaliteten og smaken på ost er avhengig av mange faktorer f. eks. melkens kvalitet, om det er ku, sau eller geit (det kan produseres ost av all melk også elg - hvem vil prøve å melke den?)

Det er forskjellig teknikker, melkesyrekulturer, lagringstider og ikke minst steder, og blandingsforhold. En grunnregel er at lagringstiden i stor grad påvirker skarpheten til ost, det gjelder spesielt gule oster, alle har hørt om «Gamle Ole» men har dere hørt om Bestefaren til Gamle Ole????
Dette er oster som for lengst ville vært gått ut på dato i Norge.

Jeg hadde jo tenkt at dette skulle handle om Danske oster, men møtte ville protester fra mine kollegaer i VinoGastro, men allikevel, nå skal dere få oppskriften på et utrolig godt ostesmørbrød, vi tager med venstre hånd et stykke Dansk grovbrød herpå smøres med høyre hånd et godt lag med stegefett, herpå legges et stykke Gamle Ole, heldekkende og rimelig tykt, derpå smøres et lag av mors hjemmelagede sennep (sterk og velsmakende, øynene løper i vann) sluttelig et godt dryss av grovt gourmetsalt, hertil serveres en kald Rød Ålborg og et kaldt glass Carlsberg.

Kunnskapen om produksjon av løpeost kom til Norge fra Sveits, og det er derfor ikke merkelig at vi har ord som Sveitserost (den originale Sveitserost hetter for øvrig Emmentaler og stammer fra den fruktbare Emmendalen i Sveits). I Norge startet produksjonen av Sveitserost i Vestfold i 1815.
Norsk osteproduksjon har tidvis nærmest vært monopolisert i hendene til Norske Meieriers Salgssentral, senere Tine. Siden 1996 har Synnøve Finden vært konkurrent i storskala produksjon, gledelig nok har de senere årene brakt oss småysterier og gårdsproduksjon som er blitt mer og mer synlige

Osteproduksjon i Spania er en tradisjon, som går hundrevis av år tilbake i tiden og som på tross av tekniske og industrielle framskritt, stadig har et stort håndverksmessig preg i produksjonsmetoden. Er det bare Manchego-oster i Spania??? Nei, i Spania er det faktisk mer enn 100 forskjellig ostetyper.

Den mest kjente legende om ostens opprinnelse handler om en arabisk nomade. Han fylte sekken sin med melk før han la ut på reisen gjennom ørkenen. Etter noen timer på kamelryggen stoppet han for å slukke tørsten. Men da fikk han litt av en overraskelse. Melken hadde klumpet seg og blitt til ost. Hvordan – jo, sekken hans var laget av magen til et ungt dyr, kanskje en kalv. I kalvemagen hadde enzymet Rennin (løype) sammen med varmen fra ørkensolen og kamelens bevegelser gjort at melken ved en eventyrlig tilfeldighet, ble til ost. Det er flere tilsvarende historier - om de er riktige? Tja, hvem vet, i alle fall en god historie.

TNS Worldpanel (internasjonal markedsundersøkelsesfirma) viser at spanjoler bruker mer enn 144 millioner Euro årlig på ost, i gjennomsnitt spiser spanske familier 2 kg ost i året.

Næringsstoffene i ost er ganske likt næringsstoffene i melk. Vanninnholdet i ost og melk kan variere veldig da modningsprosessen gjør at osten tørker med tiden. Vanninnholdet blir mindre og fettinnholdet desto større. Dette gjør ost rik på proteiner, kalsium, fosfor og A–vitamin, som sikker alle vet, er dette næringsstoffer som er viktig for skjelett, negler og tenner. I tillegg er det godt for muskulatur og organer, og en viktig kilde til energi.

Manchego fra La Mancha modnes fra 60 dager til to år, men det finnes også en Fresco som er modnet i bare to uker, den er imidlertid sjeldent tilgjengelig uten for La Mancha-regionen, Curado er mellomlagret og Viejo er lagret i minst et år

Oster i Spania er merket:

TIERNO – som er den ferskeste og mykeste
SEMI CURADO – mellomting mellom fersk og lagret
CURADO – den som er lagret lengst og som er hardest

Det er også praktisk å vite at:
VACA – er ku
CABRA – er geit
OVEJA – er sau
Vanlig Norsk Rutine tilsvarer at det serveres rødvin til ost, Jeg har konferert med vinmonopolet som har en annen oppfatning, (forresten etter Dansk tradisjon så er det kald snaps med øl som serveres til ost)

Råd for drikke til ost:
Å finne riktig drikke til ost kan være en utfordring.
Hvitvin passer ofte bedre til ost enn rødvin fordi:
Fet og salt ost krever høy friskhet
Saltet i osten passer vin med sødme
Saltet i osten forsterker garvestoffene i rødvin
Rødvin med garvestoffer passer bedre til fast og kornet ost, enn til ny og glatt
Utviklet vin passer bedre til de aller fleste oster
Unge fruktige viner passer best til fersk ost
Moderat bittert øl, eplesider, oransjevin eller portvin / sherry kan erstatte hvit -  og rødvin til mange oster.

I dag får dere ett vinglass, det velger du til den vin du bestemmer deg for, hvitt eller rødt, plastglasset er til sekundær vin, et plastglass til vann og etter hvert et lite – veldig lite til portvin

Kvalitets osteproduksjon er noe som tas ytterst alvorlig i Spania.
Spanjoler er en av de mest ostespisende befolkninger i verden og ostene nytes i alle sammenhenger og former: som snacks, på brød, i desserter, i salater etc. Eksempelvis snakkes det om at det finnes 31 forskjellige italienske oster, i Frankrike, verdens største osteprodusent, er det mer enn 350 typer og i verden hevdes det at det er mer enn 5000 sorter ost.
Osteforedrag i VinoGastro 19. november 2013
Vin til ost - en guide