Club VinoGastro - en gruppe i Den Norske Klubben Costa Blanca
Din egen vinklubb!


Arthur har gjennom året gitt oss mange gode tips om vin og det er kanskje en ide å starte din egen vinklubb. Club VinoGastro har 215 medlemmer og når vi har medlemsmøter er det mellom 50 og 70 stykker samlet. Det sier seg selv at det er umulig å gjennomføre en smaksdiskusjon om fem til seks viner, når så mange er samlet. En liten gruppe blir mer intimt og ”alle” får sagt sitt.

Hva trenger du for å starte en vinklubb? Det ideelle er 5-6 personer og en god vinåpner. Fire fem, tempererte viner er best, da blir dere ikke så slitne. Bruk minst to vinglass hver for å sammenlikne viner. Store tulipanformede, klare, blanke glass (0,6l) de skal jo ikke fylles fulle.  Bare noen få centiliter, en munnfull i glasset, da kan du lettere se vinens farge og aromaen bevares i glasset. Unngå vann i denne sammenhengen. Vann er til å slukke tørsten. Dersom du skyller munnen vasker du bort spytt som er munnens smøringsmiddel når du smaker på vinen.

Spytt ut! Spytt ut under selve smakingen, da beholder du konsentrasjonen lenger. Kos dere heller med vinen etterpå! Spyttebakker får du i kjøkkenutstyrsbutikken eller bruk noen ugjennomsiktige krukker.
Hvit bakgrunn er nødvendig for å kunne vurdere vinens farge. Ett hvit ark eller serviett holder i massevis, men har du en hvit duk får du et vakkert bord i tillegg.

Papir og blyant. Din egen lille vinbok. Husk: ”Det svakeste blekk er bedre enn den sterkeste hukommelse”. Jeg lover deg at du har mye igjen for å skrive notater hver gang. Jeg er sikker på at du mer enn en gang har smakt en vin du likte svært godt, som du nå ikke husker navnet på. I tillegg til smaksnotater, noter hele navnet med årgang, produsent, pris og eventuell annen tilgjengelig informasjon. Husk å notere datoen for smakingen.

Å smake på tom mage bør unngås. Start med enkel fingermat. Unngå sterk mat som kan ødelegge smakingen. Unngå mat til selve smakingen. Det blir vanskelig å konsentrer seg om vinens smak.

Parfyme kan virke forstyrrende. Selvfølgelig er det greit å være ”nyvasket”, men vær forsiktig med parfymen. Duften overdøver vinens aroma og du får lite ut av vinsmakingen.
Matos, tyggegummi, røyk og snus, kaffe eller andre sterke smaker er fy-fy rett før smakingen. Sansene dine blir hemmet og vinopplevelsen ødelagt.

Du finner mye informasjon om vinsmaking på www.vinmonopolet.no 
På denne nettsiden finner du også et prøveskjema til bruk ved vinsmaking.
Lykke til og fortell om din vinklubb og deres favoritter på et medlemsmøte.

Club VinoGastro
                  
Hjem
Egen vinklubb - fortsettelse....

Det var hyggelig med den gode responsen på artikkelen om: ”Din egen vinklubb” i det forrige nummer av ¿Que Pasa?. Mange fikk lyst til gjøre akkurat det og vi har fått spørsmål om blant annet; ”Hvor finner jeg eksempler på skjema for prøvesmaking?”  Skjemaer og annet finnes på www.vinmonopolet.no , velg MAT & DRIKKE (det står øverst på siden), når den siden åpnes så velger du: Vinklubben (det står på menyen til venstre). Når den siden er åpnet, klikk på 5: Lær å smake rødvin, når den åpner seg, har du nederst til høyre en del valgmuligheter på PDF filer, dette er tekstfiler som inneholder, huskeliste, ordliste, aromagrupper og prøveskjema - for vinsmaking! Det bare å skrive ut og begynne.

Litt om Club VinoGastro, mat og vinklubb.
Club VinoGastro er mer enn en vinklubb og den er åpen for alle som vil være med. Bare tenk på vår formålsparagraf: ” å fremme god drikke- og matkultur gjennom informasjon og felles aktiviteter blant medlemmene.” Dette medfører at vi på medlemsmøtene holder foredrag, innlegg eller gir opplysning om nettopp for eksempel drikke.

En drikk kan være; Jordnøttdrikken ”Horchata”, alle fremmøtte får smake. Den lages av chufa-nøtten (Jordmandel).Den ble først laget av egypterne for mange tusen år siden. Det er en populær vaniljefarget tørstedrikk som serveres iskald, særlig om sommeren. Den har null i kolesterol og skal visstnok være utrolig sunn, du får den på Mercadona. 

Jordmandel (Cyperus esculentus) är en art i familjen halvgräs. Arten förekommer inte vildväxande och har uppkommit i kultur i Medelhavsområdet och sydvästra Asien. Den odlas bland annat i Spanien, främst i trakten av staden Valencia, men det förekommer även odlingar i USA. (Fra svensk Wikipedia)
På norsk heter planten også Matkypergras, prøv å søke på det navnet på: Google, det gir litt interessant kunnskap om denne plantens nytte.  Her er en link:
www.lieberherbarum.com/Minor/no/pn2971.htm

I VinoGastro arrangerer vi i tillegg dagsturer. Disse går som oftest til det stedet som medlemsmøtets foredrag/tema har opplyst oss om. Har vi holdt på med Mandler og alt som lages av denne nøtten, som ikke er en nøtt, men en steinfrukt! Den tilhører rosefamilien.
Steinfrukt: Består av et eller noen få frø. Fruktknuteveggen består av to lag. Den ytre veggen danner et saftig lag som vi spiser. Den indre delen er hard og inneholder det ene frøet. Steinfrukt brister først ved spiring.  Mandel er i slekt med plommer. Plommestein ligner jo på en ”mandelnøtt”.
Spennende ikke sant! Så drar vi på oppdagelses reise, uken etter møtet, til steder som har med mandler å gjøre. Har du lyst å være med. Kom på et medlemsmøte, møtedatoer finner du her.