Vann, vann og atter vann.

Har du blitt fortalt at du MÅ drikke mye vann? Drikk minst en og en halv liter hver dag! Drikk to liter vann hver dag!  --, men har du noen gang fått en ordentlig forklaring på hvorfor du bør drikke rikelig med vann hver dag?  Svaret er enkelt.
For at kroppen skal klare å forbrenne 1-en  kalorie trenger den 1-ett milligram vann.
Du er en kjemisk fabrikk. Dersom du ”spiser” 2000 kalorier hver dag blir det nødvendig med 2000 milliliter vann eller 2 liter. Skjønner du?

Noen tips for å øke vanninntaket.
Ha alltid med deg enn flaske vann
Drikk et glass vann sammen med hvert måltid
Drikk vann før, under og etter en treningsøkt
Ta en ”vannpause” istedenfor ”kaffepause”.
Forbedre smaken på vannet med en dråpe sitron.

Vann -
- i bokstavelig forstand. Rent drikkevann står kun tilbake for ren luft, oksygen, som det viktigste for at vi skal kunne leve. Det er mulig å overleve i flere uker uten mat, men bare i omtrent  fem dager uten ferskvann.

Vi er mest vann
Henimot tre fjerdedeler av vår vekt består av vann. Som hjernen, for eksempel, som består av mellom 75 og 85 prosent vann, og musklene opp mot 70 prosent. I tillegg til mange andre funksjoner hjelper vannet oss med fordøyelsen og til å ta opp næring, transportere næringsstoffene ut til cellene. Vannet fjerner giftstoffer og andre avfallsstoffer,  smører leddene og tykktarmen, i tillegg reguleres kroppstemperaturen ved hjelp av vann. Dette visste du sikkert allerede, men visste du at vann er den viktigste faktoren dersom du ønsker å redusere vekten?

Drikk vann for å redusere vekten
Først og fremst så har ikke vann noen kalorier, vann er fettfri og fri for kolesterol. Deretter er ferskvann svært saltfattig og en appetittdemper. Og best av alt; - vann hjelper kroppen til å omsette og bruke lagret fett. Hvordan? Det har seg slik at når nyrene ikke har nok vann til å gjøre jobben sin ordentlig trår leveren til som en backup med resultat at den ikke får gjort sin fettoppløsningsjobb som forutsatt og fettet blir da lagret i kroppen og vekten øker. Derfor, som ernæringsfolk sier: ”Å drikke nok vann hver dag er nøkkelen til vektreduksjon. Dersom personer som ønsker å redusere vekten sin ikke drikker nok rent vann, kan ikke kroppen fordøye fett ordentlig.”

Dette er så sant som det er sagt. Er du tilbakeholden på vanninntaket ditt øker vekten. Likevel er ofte det slik at de som føler at de ”har mye vann i kroppen” tror da at løsningen er at de skal redusere vanninntaket sitt. Derimot er det motsatte sant. Dette er ikke viljestyrt, for når kroppen erfarer at det kommer lite vann begynner den å holde igjen på alle de dråpene den har og lagrer det i hender, føtter og bena. Ernæringsfolk anbefaler oss derfor å gi kroppen det den trenger mest av alt - nok vann. Og husk at desto mer ”salt mat” du spiser desto mer vann må til for å ”vaske” det ut igjen.

Skyll kroppen din - innvendig
Hver eneste dag, sånn i gjennomsnitt, blir omtrent to liter vann borte fra kroppen vår gjennom huden, lungene, tykktarmen og nyrene. En halvliter av dette blir borte bare gjennom utåndingsluften vår. Dersom ikke dette vanntapet blir erstattet blir vi uttørket. Tegn på at vi er i ferd med å bli uttørket er hodepine, slapphet, muskelsmerter, mørk urin, intoleranse mot varme, og tørr munn og øyne.

Hvordan erstatter vi vannet, hva skal vi gjøre? ” Minimum vanninntak for en sunn person er mellom åtte og ti kvartlitersglass pr dag, altså mellom to og to-og en halv liter rent drikkevann. Jevnt gjennom dagen.” Om du trener trenger du mer. Lever du i varmere strøk trenger du mer. Er du overvektig trenger du et glass for hver fem til ti kilo over normalvekten din. Noen sier at det holder å drikke når du føler tørst, men da har du nok allerede blitt litt uttørket.

Kan annen drikke erstatte vann? Ja det kan det, men selv om fruktsafter er bra så er de ikke kalorifrie. I tillegg vil drikke som inneholder sukker og melk øke kroppens behov for vann fordi det behøves vann for å kunne forbrenne næringsemnene i drikken.

Alkohol, kaffe og te, samt andre koffeinholdige drikker kan virke vanndrivende gjør det
nødvendig å drikke mer vann for å erstatte den vanndrivende effekten.

Det finnes altså ikke noen erstatning for det rene livgivende vann.

Hva med å ta deg et glass rent vann nå?
Tilbake            Hjem