Norsk Bisp eller svensk gløgg?
Julegløgg, Glühwein, gløgg og andre forskjellige utgaver av varm, krydret vin er den foreløpig nyeste varianten av en flere tusen år gammel tradisjon for inntak av varm vin tilsatt krydder. Gløgg betyr for øvrig glødende eller avbrent, i betydningen varm, vin. Allerede oldtidens grekere var store tilhengere av en slik drikk, og den er kjent i utallige versjoner opp gjennom historien.
I Nord-Europa hadde drikken stor utbredelse allerede i middelalderen, ikke minst fordi folk trodde den kunne lindre og til og med helbrede utallige små og store lidelser. En av de mer markante tilhengerne var den svenske kongen Gustav Vasa. Han hadde sin egen oppskrift bestående av rødvin, sukker, honning, kanel, ingefær, kardemomme og nellik som gjorde gløgg populær i vide kretser på 1500-tallet.
Akkurat når gløggen ble knyttet til julen, er det ingen som vet sikkert, men det skjedde en eller annen gang mot slutten av 1800-tallet. Det er alltid godt å drikke noe varmt når det er kaldt, og det var sikkert derfor initiativrike forretningsfolk i Sverige rundt år 1900 begynte å selge en ferdig miks av vin og krydder med forskjellige julebilder på flaskeetiketten. Lanseringen slo raskt an, og kort tid etter var gløggen blitt en del av juletradisjonene.
Det burde være på tide nå, og en gang for alle, å få byttet ut svenskenes gløgg, som vi jo har adoptert, med den ekte norske varen. Dessuten smaker den så mye bedre.
Bisp - St. Peters yndlings drikk, skriver Karen Dorothea Bang i «Fullstendig norsk kogebog» fra 1835:
"En varm velkomstdrikk gjør gjestene godt når de kommer inn fra kulden."
Henriette Schønberg Erken ca. 1900 inspirerer fremdeles matglade over hele Norge.
Til jul kan du jo prøve denne lune julekosedrikken basert på rødvin, men fra riktig gammelt av kan drikken lages med blåbær- eller kirsebærvin, eller som alkoholfri drikk med solbær-, blåbær - eller kirsebærsaft, i stedet for med rødvin i blandinga. Spriten kan eventuelt erstattes med en liten «spiss» av gin eller annet blankt brennevin.
Bisp (egentlig Biskop-oppkalt etter hans/hennes purpurrøde bispehagl) er norsk og har vært brukt i lange tider.
Rødvin kan erstattes med hvitvin. Kalles da Kardinal.
Bisp er en drikk med lange tradisjoner som har vært vanlig både i Oslo og på storgårdene rundt på Hedemarken. Den ble mer eller mindre avløst av gløgg, en tradisjon som kom fra Sverige i forbindelse med unionstiden.
Thorvald Meyer, på Bogstad gård, skal være opphavsmannen til oppskriften med konjakk, selvfølgelig, ikke noe hjemmebrent der i gården.
Bisp - den norske kosedrikken.
Oppskrift på Bisp, fra Christiania ca. 1850.
3/4 l vann (gjerne litt mindre)
1 vaniljestang (skrap ut vaniljekornene)
2 kanelstenger
12 pepperkorn
1 ts hel nellik
2 dl sukker
Saft fra 1 sitron og 1 appelsin
Tynnestrimler av appelsinskall (1/2 apelsin)
1 flaske rødvin (gjerne litt mer)
1/2 dl 60% sprit. (Valgfritt)
Gir ca. 1,5 liter ferdig Bisp til ca. 5- 6 personer, med litt påfyll.
Kok opp vann, krydder og sukker og la det trekke i 1-1 1/2 time. Sil blandingen gjennom et klede og tilsett rødvin. Varm opp blandingen, under lokk, til maks 65 grader, ta den av platen og tilsett spriten.
Serveres lun, i høye glass eller kopper.
Thorvald Meyer brukte Brandy istedenfor sprit da han serverte sin variant på Bogstad Gård.
Bruker du akevittlikør kalles den OsloBisp.
Bruker du Hvitvin istedenfor Rødvin kalles den Kardinal.
Alkoholfri Bisp: bytt ut rødvin med solbærsaft (reduser da sukkermengden)
Alkoholfri Kardinal: prøv med hvit druejuice eller eplejuice.