Kaffe?


- ”Kaffe må i sannhet være en langsom virkende gift, for jeg er åttifire og ennå ikke død”, sa Voltaire.
Les om ham på: http://no.wikipedia.org/wiki/Voltaire

Kanskje hadde han rett. Kaffe har i generasjoner fungert både som nytelsesdrikk og sosialt lim. Kaffe har utrettet utallige underverker, og bidratt til spennende opplevelser og historier verden over. Kaffe kan føles som medisin. Som terapi. Som verdens syvende, eller åttende under. Ingenting er så godt som en kopp kaffe, når du trenger det eller når du aller minst trenger det.

For selv om du kanskje ikke lever hundrede år lenger av å drikke kaffe, lever du minst et par hundre år bedre.
Kaffe er magi. Ikke kom og fortell oss noe annet.

En kaffehistorie.


Kaffens historie er eventyrlig, men sann.

Det startet som alt annet i Afrika.

I forhistorisk tid blandet afrikanske stammer knuste kaffebønner med dyrefett til niste på lange jaktturer. Oppkvikkende og godt.

Kaffetreet stammer opprinnelig fra bergtraktene i det som i dag er Etiopia. Araberne tok med seg planten til Yemen på slutten av 500-tallet. I begynnelsen kokte og spiste man plantens blad. Det var faktisk ikke før på 1200-tallet at araberne begynte å brenne bønnene og tilberede en drikk som likner den kaffen vi drikker i dag.

Fra ca. år 500 e.Kr. hører vi om den Etiopiske gjetergutten Kaldi, som oppdaget at geitene hans ble yre og glade når de spiste kaffebusker. Da munkene i det lokale klosteret fikk høre om dette miraklet, begynte de å eksperimentere... (dete er den mest brukte forklaringen/myten)

Profeten Muhammed ble syk på en av sine reiser i Etiopia, og han fikk i et syn se erkeengelen Gabriel komme med en drikk, svart som Kaaba (meteorsteinen i Mekka). To kaffeplanter stod ved hans leie morgenen etter.

Sheik Omar i Jemen oppdaget kaffen mens han gjorde bot i ørkenen for å ha tafset på kongens datter. Han kokte kaffebønner, drakk og ble lykkelig. Dermed kunne han vende tilbake i nåde, og ha med seg et remedium for helbredelse og vederkvegelse. Det ble senere reist et kloster til hans ære i byen Mokka.

Etter hvert åpnet kaffehusene:
Mekka (1470), Konstantinopel, Bagdad, Kairo, Medina.




Tilbake                                  Hjem
Etter en langvarig tyrkisk beleiring av Wien i 1683, etterlot tyrkerne både korn, kanoner, kameler og kaffe da de ble jaget hjem. Dermed fikk kaffen innpass i Vest-Europa. I Tyskland møtte den en viss (heldigvis kortvarig) motstand, da det ble hevdet at kaffe var utysk og kunne fortrenge øl.

Hollenderne skaffet seg egne kaffebusker og begynte å dyrke dem på kolonien Java i Indonesia. Noen av disse buskene kom seg med båt over til Martinique i Kariben, og dermed ble kaffen spredt til hele det Søramerikanske kontinentet.

I dag er Brasil det største kaffeeksporterende landet i verden.

Kaffen spredte seg fra den arabiske halvøyen til Europa via handelsveiene i nord og øst. Til Brasil, Mexico, og Colombia, altså de landene som er de største kaffeprodusentene i dag, kom kaffen sammen koloniseringen.

Kaffen fikk sitt inntog i Norge og Norden i årene rundt 1675, men det gikk lang tid før folk flest begynte å drikke kaffe. I 1830-årene var kaffeforbruket så lite at utenlandske reisende til Norge skrev om det i sine reiseskildringer. Allerede i 1855 hadde forbruket steget til 3,5 kg. Per innbygger per år.

Resten kan du lese på:
http://no.wikipedia.org/wiki/Kaffe og på google, det holder med å skrive kaffe i søkervinduet, men husk å lage deg en stor kopp kaffe først, det blir mye å lese.